Nyhetsbrev 3: Intervju med Birgitta Ohlsson

by
Hej!

Här nedan följer en intervju som vi i gruppen gjort med Birgitta Ohlsson, en av mina (Johannas) förebilder och en väldigt stark och trovärdig röst för kvinnors rättigheter.

*********

– Vem är du?
Birgitta Ohlsson riksdagsledamot för folkpartiet, ordförande http://www.liberalakvinnor.se och partiets utrikestalesman.

– Varför är du engagerad i abortfrågan?
Kvinnors rätt till fria, säkra och lagliga aborter är en grundläggande rättighet för att kunna leva ett fritt liv. Jag har sett så många tragiska kvinnoöden världen över när kvinnor dött vid farliga osäkra hemmagjorda aborter. Jag har också upplevt hur kvinnor tvingats att föda ett barn de varken längtat efter eller kan ta hand om och förstås dessutom hört historier om hur svenska kvinnor drabbades innan vi fick vår egen abortlag i mitten av 1970-talet att jag känner att denna strid för kvinnors rätt till sina egna kroppar är så viktig att ta i Sverige och resten av världen.

– Vad tror du är de viktigaste frågorna att driva i Sverige och internationellt när det gäller sexuell- och reproduktiv hälsa?
Globalt att se alla kvinnors rätt till fria, säkra och lagliga aborter som en rättighetsfråga och inte en välfärdsfråga. På hemmaplan bättre och mer fördomsfri sexualundervisning i skolan och att kvinnor ska uppmuntras att säga ja till sex på sina egna villkor.

– Du är känd som en av de modigare feministerna i riksdagen och som radikal i många sexualpolitiska frågor, bland annat abortfrågan. Möter du mycket motstånd? Märker du som riksdagsledamot av ett organiserat abortmotstånd?
Abortmotståndet går i vågor i svensk debatt. Det blossar upp då och då men jag bedömer samtidigt att abortmotståndet överlag är ganska svagt. Den svenska abortlagen har starkt stöd bland allmänheten. Däremot ska vi aldrig slå oss till ro. Kvinnors rättigheter, jämställdhet och fri abort är som kampen för demokrati, varje generation måste få argumenten, känna till sin historia och ha kunskap om världen.

– Tror du att en Facebookgrupp som den här fyller någon funktion?
Ja absolut! Facebook är ett av 2000-talets hittills mest aktiva redskap för att snabbt samla, skola och slussa brinnande människor vidare i en viktig sakfråga.

– Vad kan vanliga människor göra för att påverka alla kvinnors rätt till säkra aborter?
Skriv till dina politiker i riksdagen. Säg att du bara vill stötta politiker som aktivt stödjer kvinnors rätt till fria, säkra och lagliga aborter. Fråga vad de gjort för denna sak. Skriv till ambassader som företräder länder där fri abort är förbjuden. Besök http://www.rfsu.se för att få alla argumenten. Skriv insändare. The sky is the limit!

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Nyhetsbrev 3: Intervju med Birgitta Ohlsson”

  1. Nyhetsbrev 4: Intervju med Gudrun Schyman « Fri abort Says:

    […] tidigare nyhetsbrev har vi intervjuat riksdagsledamöterna Magdalena Strejffert (s) och Birgitta Ohlsson (fp). Denna gång kan vi presentera en intervju med Gudrun Schyman, fd ordförande i […]

  2. Make noise for free choice! « Fri abort Says:

    […] Birgitta Ohlsson är riksdagsledamot för folkpartiet och en känd förkämpe för kvinnans rätt till fri abort. Du har väl inte missat att vi har gjort en egen intervju med henne som återfinns här? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: